Teraz jest 19 gru 2018, o 05:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 maja 2011, o 08:37 
Offline
Midnight Chrome
Midnight Chrome

Dołączył(a): 13 maja 2011, o 08:40
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
Data ur.: //// ZIPPO ///
Pomóżcie w wyborze proszę.
Chciałbym kupić małego, podróżnego laptopa. Do tej pory miałem MSI i generalnie nie mogę narzekać ale ponieważ znosił ze mną trudy wielu podróży zaczął się sypać.
Komputer ma mi służyć głównie do grzebania w internecie i oglądaniu filmów. W związku z tym chciałbym aby miał pojemną baterie i co najważniejsze wbudowany modem GSM. Ponieważ nie jestem biegły w tej tematyce szczegółowe opisy techniczne na niewiele się zdają.

Do tej pory udało mi się znaleźć jedynie HP z funkcją "niewystającego" modemu (wcześniej miałem na USB i takie rozwiązanie nie jest najlepsze). O np. taki:
http://allegro.pl/netbook-hp-mini-5102- ... 73924.html

Z tym że ten jest jednordzeniowy podczas gdy wszystkie z konkurencji są już dwu.

A najbardziej podoba mi się taka Toshiba:
http://allegro.pl/netbook-toshiba-c50-2 ... 55536.html
z tym że ta z kolei ma modem na usb.

Czy nie ma laptopa z dwurdzeniowym procesorem, matrycą LED około 10' i pojemną (załóżmy 9 godz. pracy) baterią?

Pomóżcie proszę.

_________________
Życie jest zbyt krótkie, żeby bezpiecznie usuwać zewnętrzną pamięć USB :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 20 maja 2011, o 12:29 
Offline
Gold Plated
Gold Plated
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 kwi 2011, o 23:25
Posty: 1825
Lokalizacja: Komorów
Data ur.: /// ZIPPO //
Chodzi o netbook-a.
Zerknij na ofertę Dell, nie pamiętam który to model ale mają w ofercie z wbudowanym modemem HSDPA/HSUPA


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 20 maja 2011, o 14:48 
Nie wiem czy 11,6' Cię interesują, ale ten jest dwurdzeniowy, bateria może nie 9, ale 6,5h trzyma http://www.sony.pl/product/vn-y-series/vpcyb1s1e-s


Góra
  
Cytuj  
PostNapisane: 20 maja 2011, o 18:48 
Offline
Midnight Chrome
Midnight Chrome

Dołączył(a): 13 maja 2011, o 08:40
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
Data ur.: //// ZIPPO ///
Arthas napisał(a):
Nie wiem czy 11,6' Cię interesują, ale ten jest dwurdzeniowy, bateria może nie 9, ale 6,5h trzyma http://www.sony.pl/product/vn-y-series/vpcyb1s1e-s


Ale ten ma wbudowanego modemu GSM :(

_________________
Życie jest zbyt krótkie, żeby bezpiecznie usuwać zewnętrzną pamięć USB :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 22 maja 2011, o 11:51 
Offline
Midnight Chrome
Midnight Chrome

Dołączył(a): 13 maja 2011, o 08:40
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
Data ur.: //// ZIPPO ///
lawcu napisał(a):
Zerknij na ofertę Dell, nie pamiętam który to model ale mają w ofercie z wbudowanym modemem HSDPA/HSUPA


Nie znalazłem 10 calowego Della z wbudowanym modemem gsm, mają tylko WiFi. :(

Nikt więcej nie orientuję się w rynku czy szukam po prostu gruszek na wierzbie? :/

_________________
Życie jest zbyt krótkie, żeby bezpiecznie usuwać zewnętrzną pamięć USB :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2011, o 12:50 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 mar 2011, o 13:30
Posty: 2922
Lokalizacja: Bochnia
Data ur.: // ZIPPO //
Allegro: gacurro
A może iPad?
Słyszałem dobre opinie.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2011, o 15:21 
Offline
High Polished Chrome
High Polished Chrome
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 maja 2011, o 17:07
Posty: 290
Lokalizacja: Kalisz
Data ur.: .... ZIPPO ...
Allegro: Jamszol1
Niestety nie znam malucha z wbudowanym modemem , ale jak byś się miał jednak skusić z modemem na USB - proponuje któregoś Eee PC
Maja dwu/cztero rdzeniowy procek , świetnie ogląda się filmy , bateria trzyma bardzo długo nawet do 9,5 godziny no i jest to netbook świetnie sobie daje rade z otwarciem nawet 200 aktywnych okien na raz - przynajmniej przy moich 6 M prędkości - po WiFi nie mam problemów .
Choć by ten jest już nowszy od mojej 1000H - http://www.chip.pl/testy/notebooki/netb ... -pc-1015px

_________________
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2011, o 18:59 
gacoperz napisał(a):
A może iPad?

Ipad jest do zabawy, nic się nie wyklika, lepszy łączący zalety netbooka i Ipad-a jest dell Insiro Duo. Tu parę słów o nim:
http://www.telix.pl/artykul/dell-inspir ... 40134.html


Góra
  
Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2011, o 19:14 
Offline
Street Chrome
Street Chrome
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 maja 2011, o 18:34
Posty: 99
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Data ur.: A ZIPPO V
Sam szukałem netbook'a z wbudowanym modemem o rozmiarze matrycy 10,1". W grudniu 2010 nic takiego nie znalazłem (głównym kryteria: wytrzymała bateria, matowy wyświetlacz, trwała obudowa). Kosztem modemu wybrałem netbook firmy Asus, a dokładnie model 1015PD.
http://www.mobimaniak.pl/26547/asus-eee ... ci-sferis/
Od 5 miesięcy jestem z niego bardzo zadowolony. Bateria w trybie oszczędzania energii potrafi wytrzymać 9h (niestety filmiki na YT potrafią "mulić", ale filmy oglądane z dysku twardego wyświetlane są płynnie). W trybie "fuck ecology" :P wszystkie programy chodzą elegancko :) Nie wiem jak jest z grami, ponieważ od nich mam PS3, a ta mała bestia służy mi za pomoc naukową :P
Oczywiście matryca jest matowa (w pełnym słońcu nie muszę biegać z nim do cienia :P ).
Obudowa jest czarna, matowa oraz chropowata (wygląda jak faktura włókna węglowego) i na prawdę nie udało mi się jej zarysować po niemal 6 miesiącach użytkowania.
Jedyną wadą wizualną jest błyszcząca ramka wokół matrycy oraz między klawiszami (łatwo łapie kurz oraz widać nieestetyczne odciski palców). W pobliżu touchpad'a powierzchnia jest chropowata.
Pracuję na Windows 7 Starter i jestem zadowolony (wolę zmienić netbook'a, niż kupić dodatkowo do niego system, tak wiem jest Linux, ale wolę pracować na Windows'ie). Z tego co wiem to na tym systemie nie można zmienić tapety bez bawienia się jakimiś programami. Asus w swoich narzędziach udostępnia zmianę tapety bez najmniejszego problemu (od ciągłego patrzenia w "niebieskie okienko Bill'a" można szału dostać :P ).
Specyfikacja:
Intel Atom N455 o taktowaniu 1.66 GHz, zintegrowana grafika Intel GMA 3150, 2 GB pamięci RAM (DDR3), HDD 250GB, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0, kamerka 0,3 Mpix (ładnie transmituje obraz), czytnik kart SD/MMC (na stałe mam zabudowaną SDHC 4GB dla funkcji ReadyBoost), 2x USB 3.0, 1x USB 2.0.
Czy kupiłbym jeszcze raz ten produkt? Stanowczo tak :)
Tani, szybki (jak na netbook'a), wytrzymały, lekki, niezawodny. Nic tylko polecać ;)

_________________
Pozdrawiom!
Jarek aus Loslau...
Obrazek
slaskiVAG.pl


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2011, o 22:24 
Offline
Street Chrome
Street Chrome

Dołączył(a): 13 maja 2011, o 13:20
Posty: 14
Data ur.: .... ZIPPO ...
Allegro: jamamimo
E-bay: jamamimo
Seraphim napisał(a):
Ipad jest do zabawy, nic się nie wyklika

Chyba troszkę zbyt lakonicznie skrytykowałeś iPada ;)
Ma sporo cech, które do przeglądania Internetu czy oglądania filmów czynią go prawie idealnym (IMO).
Dla kogoś, kto chce mieć kompaktowe urządzenie, bardzo mobilne, z bezproblemowym chłodzeniem, bardzo długim czasem pracy jest naprawdę godnym polecenie.
Wbrew pozorom da się na nim nawet pracować.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2011, o 23:14 
Mam dokładnie tego samego netbook'a co Buba i zdecydowanie w 100% mogę go również polecić . Dla mnie najważniejsza jest bateria która naprawde potrafi wytrzymać kilka ładnych godzin , no a pozatym estetyka i lekkość w użytkowaniu .
Niezamieniłbym tego maleństwa na zadnego innego laptopa ;)


Góra
  
Cytuj  
PostNapisane: 24 maja 2011, o 01:30 
Ipad do przeglądania internetu i filmów może i mógłby być, ale cena imo jest zbyt duża jak na gadżet który służy głównie do rozrywki. Czasem coś trza jednak napisać czy skorygować, a co standardowa klawiatura to jednak to. Może zbytnio srogo patrzę na ten sprzęt przez pryzmat "dzieci ajfonów" ,ale czasem do pracy mógłby posłużyć, a w moim wypadku nie wiem czy istnieje nakładka na AutoCADa czy Robot-a. To akurat tyczy się mojej branży, ale zostawiam to kupującemu, gdyż może i i w tym wypadku taka zabawka do pracy się czasem przyda.


Góra
  
Cytuj  
PostNapisane: 24 maja 2011, o 11:18 
Offline
Street Chrome
Street Chrome

Dołączył(a): 13 maja 2011, o 13:20
Posty: 14
Data ur.: .... ZIPPO ...
Allegro: jamamimo
E-bay: jamamimo
Seraphim napisał(a):
Może zbytnio srogo patrzę na ten sprzęt przez pryzmat "dzieci ajfonów"

Zdecydowanie :)
Cena używanego iPada 1 z 3G i 16GB w dobrym stanie to około 1200-1300 - nadal sporo ale już nie kosmos.
Jeżeli chodzi o klawiaturę to byłem zaskoczony jak wygodnie i szybko się na niej pisze (w układzie szerokim) a "ogonki" wręcz genialnie.

Rzeczywiście iPad nie zastąpi stacjonarnego czy "pełnego" notebooka ale z netbookami może powalczyć. Jest sporo aplikacji dobrze napisanych i zoptymalizowanych pod iOS ale i dopasowanych do możliwości fizycznych iPada.
Trzeba się trochę przestawić, czasem bardzo trochę ale się opłaca.
Brak pamięci masowej rzędu kilkuset giga na początku może być przykre - no nie mam wszystkiego ze sobą :rozpacz: .
To jest urządzenie sieciowe więc dyski sieciowe bardzo są pomocne.
Niestety nie jest iPad całkiem wolny. Pewnych czynności bez kompa nie zrobisz.
Dla mnie koszmarem jest konieczność (na szczęście można ją ograniczyć do minimum) korzystania z iTunes. No poprostu nie ogarniam tego programu.

Nie będę wymieniał wszystkich bolączek, ale z doświadczenia kilkumiesięcznego mogę powiedzieć, że da się dość łatwo i w sumie niezbyt dużym nakładem finansowym dopasować iPada do siebie a siebie do niego - ale za to potrafi się nam odwdzięczyć.

Oczywiście iPada trzeba kupować świadomie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 24 maja 2011, o 16:49 
Offline
High Polished Chrome
High Polished Chrome
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 maja 2011, o 17:07
Posty: 290
Lokalizacja: Kalisz
Data ur.: .... ZIPPO ...
Allegro: Jamszol1
Jednak z tego co kolega szuka ( pisał o monitorze ok 10" ) to jest nas trzech - którzy używają Eee PS Asus - i jest to naprawdę dobre maleństwo
Durzo kombinuję w Corelu i też daje sobie rade z obróbką wektorową
iPad ? może i tak - ale on nie będzie przydatny przy programach komputerowych a Asusek jak najbardziej tak .Oprócz gier zrobimy na nim wszystko co na dużym kompie .
Ja swojego 1000h mam od 2 lat - tyle , że z Win XP Home Edytion
Trochę było mi brak napędu optycznego , ale dokupiłem sobie nagrywarkę DVD Liteon EZ-DUB i jest teraz wszystko OK
Co do gier - chodzą tylko te stare typu :StarCraft Command & Conquer itp.
Podsumowując - w grudniu minęło 2 lata jak go posiadam (pojawił się pod choinką - chyba go przyniósł Mikołaj bo byłem grzeczny) i do tej pory jest używany ok 10 -15 godzin dziennie a niekiedy nie wyłączam go przez cały tydzień -i nie ma z nim żadnych kłopotów NIGDY NIE BYŁO
Z napędu optycznego nie ma kłopotów z muleniem filmów - są lekkie z pendriwa a zaznaczam , że mam tą starszą wersję .
Zwierzak - Buba , możemy sobie podać ręce

_________________
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 25 maja 2011, o 08:31 
Offline
Midnight Chrome
Midnight Chrome

Dołączył(a): 13 maja 2011, o 08:40
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
Data ur.: //// ZIPPO ///
Jamszoł napisał(a):
Zwierzak - Buba , możemy sobie podać ręce


Też słyszałem pochlebne opinie na temat Asusa ale on nie ma wbudowanego modemu :(
Wygląda na to że tylko HP może się pochwalić tą funkcją.

Ipod raczej niechętnie. Wolę trzymać komputer na kolanach i mież w zestawie przynajmniej 3 wejścia USB niż kupować odstającą kostkę która umożliwi mi podłączenie czegokolwiek do Ipoda. A tak w ogóle to nie widzę niczego w tych modnych Applowskich gadżetach. Podobają mi się Macbooki pro ale to nieco inna liga...

Chyba w takim razie zrezygnuje z blueconnecta kupię netbooka z WiFi i bluetooth'em i w miejscach gdzie jest się podłącze się przez WiFi a tam gdzie jej brak za modem posłuży mi Ajfon. To chyba słuszna koncepcja?

Dziękuje wszystkim za cenną pomoc. Trochę mi się rozjaśniło.

_________________
Życie jest zbyt krótkie, żeby bezpiecznie usuwać zewnętrzną pamięć USB :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2011, o 12:11 
Offline
High Polished Chrome
High Polished Chrome
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 kwi 2011, o 22:33
Posty: 212
Lokalizacja: Zielona
Data ur.: G ZIPPO VII
Podłączam się pod prośbę. Niedługo będę musiał zakupić laptopa gdzieś w granicach 1800-2000zł. Laptop przede wszystkim do celów biurowych i Internetu, ale jakby jakiś film się dało się na nim obejrzeć to nie byłbym niezadowolony :). Ważne również, aby był nowy a sprzedający miał możliwość wystawienia faktury VAT. To jak pomożecie ? Macie coś godnego polecenia ?

Edit: co np. myślicie o tym lapku ?
http://allegro.pl/laptop-asus-k52ju-p62 ... 13084.html


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 28 cze 2011, o 14:36 
Offline
Midnight Chrome
Midnight Chrome
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 20:59
Posty: 758
Data ur.: K ZIPPO X
Dobra, to i czas na mnie. Może nie koniecznie mały laptop, ale konfiguracja musi być mocna. Kwota, do 2000zł. Przeszukałem allegro, przez parę lat widzę że laptopy mocno w dół poszły, bo za 2k można mieć niezły sprzęt. Na razie zainteresowały mnie dwa:
http://allegro.pl/40-hp-dv6-3172-i5-460 ... 39234.html

W tym najgorzej boli mnie karta graficzna, ponieważ ani nie narzekają, ani nie chwalą.

http://allegro.pl/asus-k52jt-i3-390-6gb ... 07457.html

A w tym, w porównaniu do pierwszego, procesor i3, za to na plus z grafiką.

Jakieś sugestie? Liczę na to, że na którymś odpalę GTA IV, może być i na minimalnych, byle nie cięło, bo na piecu (dual core 2.00, gforce 8600gt 512, 4gb ramu, winda xp 32bit) lekko ścina. A może w ogóle inne modele? Czekam na propozycje.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Wsparcie techniczne naszego forum phpBB3
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL